6 kirjoituksia

<< 1 2 >>
 • 21.10.2019

  Kymmenen parasta vaatehuoltovinkkiä

  Julkaisupäivä : 21.10.2019
  Tagit : vaatehuolto

  Ompelijamme antavat kymmenen parasta vinkkiään vaatehuoltoon, jotta vaatteet ja muut tekstiilit säilyisivät käyttökelpoisina pidempään. Haluatko jakaa omat vinkkisi? Kommenttikenttä on vapaa!


  1. Pese uudet vaatteet ennen käyttöä

  Uudet tekstiilit kuten vaatteet, pyyhkeet ja petivaatteet sisältävät usein kemikaaleja, ja ne tulisi siksi pestä ennen käyttöön ottoa. Allergisoivia ja syöpää aiheuttavia aineita kuten formaldehydiä ja ftalaatteja käytetään valitettavasti edelleen tekstiiliteollisuudessa. Vaatteet voivat myös kutistua ensimmäisessä pesussa, joten muista pestä ne ennen kuin jätät ne ompelijalle muokattavaksi. 

  2. Noudata pesuohjeita 

  Jos vaatteet eivät ole kovin likaisia, ne voidaan pestä matalassa lämpötilassa, mutta muutoin pesuohjeita tulee noudattaa. Vaatteet, joissa on elastaania, ei saa koskaan pestä yli 30 asteen lämpötilassa tai rumpukuivata, koska elastaanin joustavuus heikkenee ja kuitu katkeaa. Pese ainoastaan täysiä koneellisia, tummat ja vaaleat tekstiilit erillään, äläkä annostele liikaa pesuainetta. Herkille materiaaleille kuten villalle ja silkille sekä tekokuiduille sopii nestemäinen pesuaine. Sulje vetoketjut ja käännä vaatteet nurinpäin kulumisen välttämiseksi.

  3. Silitä pölyt pois

  Tiesitkö, että kun silität vaatteen, kankaan kuidut tasoittuvat ja siten kestävät kulutusta paremmin? Mutta muista silittää vain puhtaita vaatteita, sillä tahrat ja hajut voivat lämmön vaikutuksesta palaa kiinni kankaaseen. Herkät kankaat silitetään nurjalta puolelta. Sileät vaatteet antavat myös hyvän vaikutelman sinusta.

  4. Säilytä fiksusti

  Jos vaatteita säilytetään kasoihin rytättynä, kankaan kuidut hajoavat nopeammin kuin jos ne olisi säilytetty henkarilla tai siististi viikattuna. Henkarilla vaate pysyy puhtaana ja rypyttömänä. Neuleet tulisi kuitenkin aina viikata, jotta ne eivät venähdä. Vuodenajan vaihtuessa laita säilöön ne vaatteet, joita et käytä pitkään aikaan, jotta saat tilaa vaatekaappiisi. Sujauta mukaan seetripuuta, joka suojaa vaatteita koilta ja muilta tuholaisilta.  

  5. Käytä nypynpoistajaa

  Että voikin niin pieni asia tehdä niin suuren eron! Enää ei tarvitse heittää pois nyppyyntynyttä vaatetta, sillä sen saa sileäksi nypynpoistajalla. Oletko testannut? 

  6. Korjauta

  Jos vaate menee rikki, kannattaa se korjata, jotta sen käyttöikä kasvaa. Mitä kauemmin vaatetta käyttää, sen pienempi on sen ympäristövaikutus! Säilytä vaatekaapissasi kassia tai pussia, johon keräät puhtaat vaatteet, jotka kaipaavat korjausta tai muokkausta. Aina kun löytyy vaate, jossa on esimerkiksi vetoketju rikki tai helma liian pitkä tai joka ei vaan istu hyvin, laita se pussiin korjausta varten. Jos sinulla ei itselläsi ole aikaa tai osaamista, tue paikallista ompelijaa ja anna hänen korjata vaatteesi. Lue lisää meidän ompelupalveluistamme.

  7. Pese vähemmän

  Ihmiset pesevät pyykkiä ihan liian usein! Pidennä vaatteesi käyttöikää ja estä vaatteiden ennenaikainen kuluminen pesemällä ne viileämmässä lämpötilassa ja harvemmin. Käytä tahranpoistajaa suoraan pienille tahroille sen sijaan, että heität vaatteen pesukoneeseen. Oletko kokeillut sappisaippuaa tai Fiini Naturallyn Tahrastickiä? Usein vaatteelle riittää tuuletus raikkaassa ulkoilmassa tai kylpyhuoneessa suihkun jälkeen.

  8. Pysäytä mikromuovi pesupussilla

  Vaatteet kuluvat vähemmän, jos ne pestään pesupussissa, ja siten ne kestävät pidempään. Jos vaatteessa on fleeceä tai se on pinnoitettua polyesteria (esimerkiksi Softshell tai Gore-Tex), käytä sen pesemiseen Guppyfriend-pesupussia. Guppyfriend kerää vaatteesta mikromuovin, joka muutoin joutuisi huuhteluvesien mukana mereen ja muihin vesistöihin ja sitä kautta pieneliöihin, kaloihin ja vesilintuihin. Lue lisää ja osta omasi täältä.

  9. Vähennä huuhteluaineen käyttöä

  Huuhteluaine saa pyykin pehmeäksi ja poistaa sähköisyyttä, koska sen sisältämät aineet jäävät tekstiilin kuitujen pintaan kiinni. Moni saa kuitenkin allergisia oireita näistä kemikaaleista tai huuhteluaineen sisältämistä hajusteista. Joustavia tekokuituja kuten elastaania sisältävät vaatteet (esimerkiksi stretch-farkut tai rintaliivit) onkin helppo pilata huuhteluaineella, sillä se rikkoo näiden joustavuuden. Huuhteluainetta ei myöskään pitäisi käyttää pyyhkeisiin, koska huuhteluaine haittaa niiden imukykyä. 

  10. Pyykkää etikalla

  Käytä etikkaa huuhteluaineen sijaan. Etikalla on samat hyvät ominaisuudet kuten huuhteluaineella, mutta se ei jää tekstiilien pintaan kiinni eikä aiheuta allergioita. Samalla etikka pitää pesukoneen puhtaana. Voit valmistaa oman pyykkietikan sekoittamalla yhteen yhden osan etikkaa ja kaksi osaa vettä. Seos säilytetään lasipullossa, josta annostellaan pari ruokalusikallista huuhteluainelokeroon. Meille laiskoille on onneksi olemassa Fiini Naturallyn valmista pyykkietikkaa! Kannattaa myös vähintään kerran vuodessa pestä pesukone: laita pesuainelokeroon etikkaa tai sitruunahappoa ja käytä kone tyhjänä 90 asteen pesuohjelmalla.

  Näytä koko kirjoitus

 • 14.10.2019

  Uuden ostaminen vastuullisesti

  Julkaisupäivä : 14.10.2019
  Tagit : vaatehuolto vaatekaapin siivous

  Useimmat vaatteeni ovat second hand -löytöjä, sillä kirppareilla käyminen on melkein kuin harrastukseni. Vaikka käytettyjen vaatteiden valikoima Vaasassa on erittäin hyvä, ei aina löydä sitä mitä etsii ja joskus kaipaa uutta inspiraatiota. Raskauden ja äitiysloman jälkeen työvaatteiden perusteellinen tsekkaus tuntui hauskalta tavalta valmistautua töihinpaluuseen. Siksi otin yhteyttä yhteistyökumppanimme VOGA stylingin Sandraan. Tässä on joitain ajatuksiani ja kokemuksiani vaatehuoneen detoxista ja stylistin kanssa shoppailusta. /Maria 'Mia' Holm

  Miten ostaa uutta mahdollisimman kestävästi?

  Uutta vaatetta hankkiessa on parempi satsata muutamaan hyvälaatuiseen ja ajattomaan vaatekappaleeseen, kuin ostaa paljon halpoja uusimman muodin mukaisia vaatteita, joita käytetään pahimmillaan vain kerran, ja jotka yleensä menettävät muotonsa ensimmäisessä pesussa. Kun pitää tämän mielessä, on helpompi välttää heräteostoksia sekä säästää aikaa, rahaa ja ympäristöä! 

  Vaatekaapin detox

  Parastahan olisi, jos ei tarvitsisi ostaa niin paljoa uutta, vaan voisi käyttää sitä mitä jo omistaa niin kauan kuin mahdollista. Siksi halusin, että Sandra käy vaatekaappini sisällön etukäteen läpi ennen shoppailureissua. Mitä käyttökelpoista vaatetta minulla on jo, ja mitä puuttuu toimivasta kokonaisuudesta? Sandra näytti, kuinka niitä vaatteita, jotka sopivat minulle tyylin ja värien suhteen, voisi käyttää yhdessä ja erikseen uusilla tavoilla. Omassa vaatekaapissa shoppailu oli mielenkiintoinen kokemus ja antoi monta aha-elämystä. Nyt minulla on enemmän käyttöä jo omistamilleni vaatteille, koska voin yhdistellä niitä uusilla tavoilla.

  Vaatteet, joita pitää korjata tai muokata, voidaan viedä ompelimoon. Vanhentuneet, mutta ehjät vaatteet voidaan myydä tai lahjoittaa, mutta muista, että vaatteiden tulee olla puhtaita ja ehjiä ennen vaatekeräykseen viemistä. Tai voihan sitä aina järjestää hauskan vaatteiden vaihtoillan ystävien kanssa!

  Shoppaile stylistin kanssa 

  Tämä todellakin on arkipäivän luksusta! Sandra oli etukäteen etsinyt minulle vaatteita, ja oli viettänyt hyvän tovin lukemalla kaikki pesu- ja materiaalilaput eri vaatteista. Olen nimittäin melko nirso ja viihdyn parhaiten luonnonmateriaaleissa. Tekokuituiset vaatteet eivät hengitä, ja niiden käyttö voi olla epämiellyttävän hikistä. Yllätyin positiivisesti siitä, mitä Sandra oli poiminut minulle, ja sain sovittaa monta uutta asukokonaisuutta. Lopulta päädyin hyvälaatuisiin perusvaatteisiin, joita tiedän käyttäväni todella paljon.

  Istuvat ja mukavat vaatteet ovat vaatteita, joita käytetään

  Shoppailun jälkeen lähdimme alexandra&mia-ompelimooni lyhennyttämään housujen lahkeet ja jakun hihat sopivan pituisiksi. Kannattaa käydä vaateostoksien jälkeen ompelimossa, jotta ammattitaitoinen ompelija voi muokata istuvuutta tai pituutta siten, että vaatteet istuvat niin kuin pitää ja tulevat todellakin käytetyiksi. Jos olet myös käyttänyt VOGA stylingin palveluita, saat alennusta meiltä a&m:ssa.

  Kuinka vaatteita tulisi huoltaa, että ne kestävät mahdollisimman kauan?

  Pesemme vaatteitamme liian usein tarpeettomasti. Pienet tahrat voidaan poistaa tahranpoistoaineella sen sijaan, että vaate heitettäisiin heti pesukoneeseen. Villaa on helppo hoitaa, ja usein sille riittääkin pelkkä tuuletus kosteassa tilassa (esim. kuuman suihkun jälkeen kylpyhuoneessa), että se tulee taas raikkaaksi. Pidän Fiini Naturallyn ekologisesta pesupulverista ja etikasta, joissa ei ole hajusteita tai lisättyjä kemikaaleja. Bonuksena etikka pitää pesukoneen puhtaana. Löydät isokyröläisen Fiini Naturallyn tuotteita liikkeestämme sekä verkkokaupastamme. 

  Jos vaate menee rikki, kannattaa se korjauttaa, jotta sitä voi käyttää kauemmin. Mitä kauemmin vaatetta käyttää, sitä pienempi ympäristövaikutus!

  Jos vaate on tekokuitua, kuten polyesterfleeceä tai akryylia, käytän Guppyfriend-pesupussia, joka kerää mikromuovin niin ettei se päädy huuhteluveden mukana vesistöihin. Vaatteet myös kuluvat vähemmän, kun ne pestään pesupussissa, ja näin ollen kestävät pitempään. Fiksua vai mitä? Lue lisää ja osta omasi täältä.

  Tämä ihana sunnuntai huipentui Sandran stailaukseen ja valokuvaukseen. Mitäs pidät?

   

  Teksti: Maria Holm, Ompelimo a&m
  Teksti suomeksi: Tiina Västi, Ompelimo a&m

  Kuva 1: Marika Öst /Maria Holm
  Kuva 2: Sandra Holmäng, VOGA Styling
  Kuva 3: FIINI Naturally
  Kuva 4,5: Sandra Holmäng, VOGA Styling

  Näytä koko kirjoitus

 • 14.08.2017

  Sisustustrendit syksy/talvi

  Julkaisupäivä : 14.08.2017
  Tagit : sisustus

  Viimeinkin syksy!

  Inspiroidu Svanefors Textilin vuoden 2017 syyskokoelmasta "Human Living"! 
  Näin he kuvailevat uutta kokoelmaansa:

  ''Haluamme luoda edellytykset elävälle kodille, joka huokuu persoonallisuutta, jotta siellä asuvat voivat nauttia kotinsa turvallisista sopukoista. Kodille, jossa voi olla oma itsensä, ja joka on luotu omien unelmien, muistojen ja maun mukaiseksi. Tätä on "Human Living" ja sinä olet oma inspiraatiosi." Svanefors Textil

  Kaikki tyylit ja niihin liittyvät tuotteet löydät tietysti nettikaupastamme "Shop by Style" -kategorian alta tai klikkaamalla kuvia alla.
  Mitkä ovat sinun suosikkisi syksyiseen tunnelmointiin?

   

   

  Indian Teal & Mustard Gold

  Kun syvät petroolisävyt kohtaavat kullankeltaise vivahteet, syntyy upea voimakas yhdistelmä.
  Tutustu marrakech-kuvioituun sarjan "Newcastle", jota löytyy kolmessa eri värissä verhoista vuodevaatteisiin!

   

         

   

   

  Nature & Soot

  Luonnon omaa harmonista väripalettia voi tehostaa mustan ja harmaan sävyin. Tässä tyylissä on boheemia fiilistä ja graafisia kuvioita. Yhdistä ruukkukasveihin!

   

            

            

   

  Classic Blue

  Sininen tuo rauhallisuuden tuntua, ja tätä klassikkoa tullaan näkemään paljon tulevana sesonkina. Yhdistä sinisen eri sävyjä toisiinsa, ja leiki mustilla tai valkoisilla yksityiskohdilla! Suosittua "Elephant" -seinävaatetta on nyt saatavilla myös sinisenä.

                       

                     

   

  Plum & Burgundy

  Luumun ja liilan sävyt sopivat ihanaan syksyiseen tunnelmointiin.
  Tutustu kokoelman syvään samettiin, valmisverhoihin ja pehmoisiin peittoihin.
  Valokuvaaja Orlando G Boströmin töitä on esillä syyskokoelmassa. Hänen ympäri maailmaa kuvattu kasvokuvasarjansa "Må du ha ett långt liv" (Olkoon sinulla pitkä elämä) on saatavilla seinävaatteina.

   

         

     

   

   

  Näytä koko kirjoitus

 • 01.04.2017

  Ompeluopas: Vuoritettu sivuverho

  Julkaisupäivä : 01.04.2017

  Oletko vihdoin löytänyt täydellisen verhokankaan, mutta se päästääkin läpi liikaa auringonvaloa? Pelkäätkö, että aurinko vaalentaa uuden kalliin kankaasi? Ompele sivuverhoihin vuori, jonka avulla suljet ulos ei-toivotun auringonvalon, ja samalla pidennät verhojesi käyttöikää. Kaupan päälle saat luxushotelli-fiilistä!

  Useimmat verhokankaat sopivat hienosti vuoritettaviksi. Voit vuorittaa millä tahansa kankaalla tavallisesta lakanakankaasta pimentävään vuorikankaaseen. Viimeksi mainitun avulla saat takuulla pimeän huoneen vaikka elokuvien katselua varten.

  Käytämme verhoon 255 cm pituuteen leikattua kangaspalaa, joka on suosittua sisustuskangas Marbellaa limen värisenä. Vuorikankaaksi valitsimme yksinkertaisen puuvillakankaan, joka on leikattu pituuteen 245cm. Valmiin verhon pituus tulee olemaan 227cm pitkä, ja yläreunaan ommellaan pieni käänne, joka sopii ripustukseen nipsujen avulla. Muista tarkistaa, että valitsemasi vuorikangas on vähintään yhtä leveä kuin itse verhokangas.

  Aloitetaan!


  1. Leikkaa pois sivujen hulpioreunat sekä vuori- että verhokankaasta. Muuten sivujen käänteet saattavat kiristää, eikä verho laskeudu siististi.
  Aloitetaan silittämällä verhokankaan alareunaan taite ensin 20 cm:n kohdalta, ja sitten 10cm:n kohdalta niin, että saadaan käänne 10+10cm.
  Tee samoin vuorikankaalle.

  2. Ompele alareuna sekä verho- että vuorikankaasta. Vinkki! Ompelukone kannattaa säätää pitkälle tikille.
  Tarkista, että langankireys on oikein, sillä ommel ei saa kiristää (kangas rypistyy) eikä olla liian löysä
  (lanka tekee lenkkejä). Pidä kangas tiukalla käsin samalla kun ompelet.
  Silitä sitten taitteet huolellisesti, samalla vetäen saumaa.

  3. Aseta verhokankaasi isolle pöydälle oikea puoli alaspäin, vasten pöytää. Vuorikangas asetetaan
  verhokankaan päälle oikea puoli ylöspäin. Vuorikankaan alareuna on noin 6 cm:n ylempänä kuin kuin
  verhokankaan. Verhokangas saa olla 4cm leveämpi vuorikangasta molemmin puolin, jotta pitkien sivujen
  päärmeistä tulee joustavat ja niissä on mahdollisimman vähän kangaskerroksia. Vuorikangas voi olla
  hieman löysemmällä kuin itse verhokangas jotta se ei kiristä (katso viimeinen kuva).
  Yläreuna tarkistetaan myöhemmin.

  4. Taita verhokankaasta 4cm saumanvaraa vuorikankaan ylle kuvan mukaisesti ja neulaa kiinni tasaisesti.

  5. Kangas olalle ja sivureunoja ompelemaan!  6. Laita verhopaino alareunan saumanvarojen sisään, ja ompele aukko kiinni.
  Paino verhon alareunassa takaa sen, että verho laskeutuu kauniisti ja suoraan!

  7. Silitä sivusaumat huolellisesti.

  8. Aseta verho isolle pöydälle oikea puoli alaspäin, ja taita keskeltä sivut yhteen. Taita sitten verho vielä
  kerran niin, että sivut ja verhon keskikohta tulevat yhteen. Kiinnitä verho pöytään ja tarkista, että verho
  pysyy sileänä. Mittaa verhon valmis pituus (tässä 227cm) ja merkitse neuloin kolmeen kohtaan: keskelle
  ja molemmille sivuille. Kun mittaat tällä tavalla, voit olla varma, että verho tulee olemaan suora. Älä
  unohda tosiaan mitata verhon keskeltä, muutoin mitat eivät ole samat ja pahimmassa tapauksessa
  keskikohta roikkuu lattialla.

  9. Taita ja silitä neulojen kohdalta.
  Saumanvaraan varataan 4cm ylhäällä, ja ylimääräinen kangas leikataan pois.

  10. Silitä saumanvara keskeltä. Yläpäärme on nyt 2+2cm.

  11. Tarkista että vuorikangas on 4cm lyhyempi kuin itse verhokangas.
  Leikkaa ylimääräinen kangas pois, jotta yläreunasta ei tule liian paksu.

  12. Ompele verhon yläreuna.

  13. Valmista tuli! Nyt sinulla on siisti, suora ja ammattitaidolla vuoritettu verho valmiina ripustettavaksi!

  Näytä koko kirjoitus

 • 27.01.2017

  Ompele valelaskosverho - 17 kohdan ohje

  Julkaisupäivä : 27.01.2017

  Pidätkö laskosverhoista, mutta et halua käyttää niihin paljon aikaa tai rahaa? Ompele valelaskosverho! Se on laskosverhoa muistuttava kappa, jossa on kiinniommellut laskokset.
  Sitä ei tosin voi laskea ylös-alas, mutta saat kiinnostavan kapan, jonka ompelu ei vaadi erikoistarvikkeita. Tässä neuvomme kohta kohdalta kuinka valelaskosverho ommellaan:

  Ommeltava kappa tulee olemaan 45cm korkea ja 110cm leveä. Alareunaan ommellaan kolme laskosta, ja yläreunaan kuja verhotangolle. Laskokset jätetään silittämättä, jotta saadaan oikean laskosverhon tunnelma.

  Suoran ja siistin valelaskosverhon ompelu vaatii kärsivällisyyttä. Onnistumisen salaisuus on järjestelmällisyydessä ja tarkkuudessa! Mitä tarkemmin asetat neulat, leikkaat, mittaat ja ompelet, sitä kauniimpi verhosta tulee. Ole kärsivällinen, se on vaivan arvoista! Aloitetaan:

  1. Leikkaa kangas. Aloitamme valmiiksi leikatusta kangaspalasta, jonka mitat ovat 100x115cm. Kankaan pituus on valmiin kapan korkeus x 2,2 ja leveys on valmiin kapan leveys + 5cm saumanvaraa. Tarkistathan, että hulpioreunat on leikattu pois, jotta valmis verho laskeutuu kauniisti eivätkä reunat kiristä. 

  2. Sivusaumojen aika. Aloita huolittelemalla reunat.

  3. Silitä huoliteltuihin reunoihin 2,5 cm:n taite. Ompele sivusaumat. Vinkki! Ompelukoneen piston pituus kannattaa säätää pitkäksi. Varmista, että langankireys on hyvä: ommel ei saa kiristää eikä olla liian löysällä. Vedä hieman saumaa käsin, kun ompelet. Silitä sitten sauma huolellisesti samalla vetäen.

  4. Silitä alareunaan 1 cm:n taite.


  5. Taita sitten 9 cm ja kiinnitä neuloin tasaisin välein.

  6. Ompele alin laskos neulojen mukaan. Varmista, että ommel on tasan 9 cm päässä reunasta. Silitä ompeleen kohdasta, mutta älä silitä taitoskohtaa.

  7. Aseta verho silityslaudalle kuvan mukaisesti. Mittaa ompeleesta taitteeseen 16 cm ja neulaa 7cm:n kohdalta.

  8. Ompele keskimmäinen laskos neulojen mukaan, ja tarkista, että laskos on suora ja 9 cm leveä.

  9. Silitä ompeleen kohdalta, ja varo silittämästä taitetta.

  10. Aseta verho silityslaudalle kuvan mukaan, mittaa ompeleesta taitteeseen 12 cm, ja neulaa 7cm:n kohdalta. Tämä ylin laskos on siten 7cm leveä, ja kaksi muuta laskosta ovat leveydeltään 9 cm, jotta ompeleet jäävät piiloon. Kun verho on valmis, kaikki kolme laskosta näyttävät siltä kuin ne olisivat leveydeltään 7 cm.

  11. Ompele ylin laskos, ja tarkista, että laskos on tasan 7 cm leveä. Silitä ommel.

  12. Aseta verho pöydälle, ja mittaa verhon alareunasta yläreunaan 45 cm, joka on verhon valmis korkeus. Merkitse mitta neuloin tasaisin välein, ja silitä taite neulojen mukaan.

  13. Yläreunaan haluamme 4 cm:n tankokujan. Mittaa 8 cm saumavara taiteesta, ja leikkaa pois ylimääräinen kangas.

  14. Silitä taite keskelle. Yläreunan taite on nyt 4+4 cm.

  15. Ompele kuja.

  16. Silitä verho ja leikkaa pois langanpätkät.

  17. Valmis ripustettavaksi!

  Näytä koko kirjoitus

<< 1 2 >>