6 inlägg

<< 1 2 >>
 • 21.10.2019

  10 klädvårds tips från experterna!

  Publicerad : 21.10.2019
  Taggar : klädvård

  Våra sömmerskor ger dig sina 10 bästa råd hur du vårdar dina kläder så de håller bättre och används längre. Har du också bra tips att dela med dig av? Kommentera gärna!


  1. Tvätta nya kläder före användning

  Nya textilier såsom kläder, handdukar och sängkläder innehåller ofta kemikalier och bör alltid tvättas före användning. Tyvärr används fortfarande allergi- och cancerframkallande ämnen som formaldehyd och ftalater inom textilindustrin. Kläder kan också krympa i första tvätten så kom ihåg att tvätta kläderna före du lämnar dem till sömmerska för att sys om. Hjälp till att skapa en positiv förändring, fråga efter miljöcertifieringar i klädbutikerna!

  2. Följ tvättråden

  Är kläderna inte mycket smutsiga kan de med fördel tvättas svalare än angiven temperatur, i övrigt bör tvättanvisningarna följas. Plagg som innehåller elastan bör aldrig tvättas varmare än 30 garder och inte heller torktumlas, eftersom elasticiteten då försämras. Tvätta endast fulla maskiner, tvätta mörka och ljusa kläder skilt och överdosera inte tvättmedlet. Flytande tvättmedel passar bättre till känsliga material som syntet, ylle och silke. Stäng dragkedjor och sväng kläderna på avigt för att minska slitage.

  3. Damma av strykjärnet

  Visste du att när du stryker slätas fibrerna i plagget ut och gör att det håller längre? Men kom ihåg att endast stryka rena tvättade kläder, då fläckar och odörer annars kan fastna i och försöra kläderna. Känsliga tyger strykes på avigsidan. Strukna kläder ser också så mycket snyggare ut och ger ett bra intryck.

  4. Smart förvaring

  Förvaras kläderna i en hög på golvet bryts fibrerna i tyget och går sönder snabbare än om förvaringen sker hängande eller vikt. Kläder som hänger på galge hålls enkelt rena och skrynkelfria. Ylletröjor och jumperar bör alltid vikas för att undvika att de hänger ut sig. Vid säsongsbyte, lägg undan kläder som inte kommer att användas på länge för att frigöra utrymme i garderoben. Lägg gärna med cederträ som skyddar kläderna mot mal och andra skadedjur.

  5. Använd noppborttagare

  Tänk att något så litet kan göra så stor skillnad! Aldrig mer behöver kläder som får noppor kasseras, de blir släta efter en omgång med noppborttagaren. Har du testat?

  6. Låt reparera

  När kläderna går sönder lönar det sig att reparara för att ge plaggen en längre livslängd. Ju längre ett plagg används, desto mindre miljöpåverkan! Förvara en påse i garderoben med rena kläder som behöver repareras eller sys om. Vartefter du hittar ett plagg med lös knapp, söndrig dragkedja, för långa ärmar/ben eller som helt enkelt inte sitter bra så lägg i påsen. Har du inte tid och kunskap själv, stöd en lokal sömmerska! Läs mer om vilka sytjänster vi kan hjälpa dig med här.

  7. Tvätta mindre

  Vi tvättar alltför ofta! Förläng livslängden och förhindra att dina kläder slits och tappar färg i förtid genom att tvätta svalare och mer sällan. Använd fläckborttagare på små fläckar direkt istället för att tvätta hela plagget i tvättmaskin. Har du testat galltvål eller Fiini Naturallys fläck-sticka? Oftast räcker vädring ute i frisk luft eller i ett fuktigt badrum för att fräscha upp ett plagg.

  8. Stoppa mikroplast med tvättpåse

  Kläderna slits mindre när de tvättas i tvättpåse och håller längre. Om dina plagg innehåller fleece eller annan syntetfiber (till exempel Softshell eller Gore-Tex) använd Guppyfriend. Påsen samlar upp mikroplast som annars skulle åka med tvättvattnet ut till sjöar och vattendrag och därmed till mikroorgaismer, vattenfåglar och fiskar. Smart grej, eller hur? Läs mer och köp din här.

  9. Minska på sköljmedlet

  Sköljmedel mjukar upp tvätten och och tar bort elektricitet eftersom det inehåller ämnen som lägger sig i textilfibrerna. Men många människor får allergiska symptom av dessa kemikalier och dofter i sköljmedlen. Kläder som innehåller elastiska syntetfibrer som spandex (till exempel stretchjeans och BH:ar) är lätta att förstöra med sköljmedel, eftersom det bryter ner deras elasticitet. Sköljmedel bör inte heller användas på handdukar eftersom det försämrar absorptionsförmågan.

  10. Tvätta med ätikka

  Använd ätikka istället för sköljmedel. Ättikan har samma bra egenskaper som sköljmedlet med fastnar inte i textilier och orsakar inte allergier. En bonus är att ätikkan samtidigt rengör tvättmaskinen. Gör din egen genom att ta 1 del ättika och 2 delar vatten. Blanda ihop och förvara i glasflaska och tillsätt några matskedar i sköljmedelsfacket vid tvätt. För oss lata finns Fiini Naturallys närproducerade tvättätikka att köpas här. För att lösa upp gamla tvättmedelsrester kan tvättmaskinen rengöras genom att minst en gång om året köra ett 90 graders tvättprogram med ätikka eller citronsyra i tom maskin.

  Visa hela blogginlägget

 • 14.10.2019

  Shoppa nytt med hållbarhet i åtanke

  Publicerad : 14.10.2019
  Taggar : klädvård shopping tips

  De flesta plagg i min garderob är fyndade second hand, att gå på loppis är lite av en hobby för mig. Fast second hand utbudet i Vasa är riktigt bra hittar man inte alltid vad man söker, och ibland krävs lite ny inspiration. Efter en graviditet och paus från arbetslivet kändes en ordentlig genomgång av jobbgarderoben som en rolig förberedelse inför kommande jobbstart. Därför tog jag kontakt med Sandra från vår samarbetspartner VOGA Styling, och här kommer nu lite tankar och upplevelser om min garderobs detox och shopping med stylist.
  /Maria 'Mia' Holm

  Hur handlar man nytt så hållbart som möjligt?

  Vid nyköp är det bättre att satsa på färre noggrant utvalda plagg i bra kvalitet och tidlös modell, än att köpa många billiga plagg i senaste mode som bara funkar en säsong och oftast ändå tappar formen i första tvätten. Har man detta i åtanke undviker man impulsköp och sparar både tid, pengar och miljö!

  Garderobs detox

  Det bästa vore ju att inte behöva köpa så mycket nytt, utan att kunna använda det man har så länge som möjligt. Därför vill jag att Sandra får kika genom min garderob på förhand för att få en helhetsbild. Vad har jag redan hemma som funkar, och vad som saknas för en fungerande helhet? De plagg som faktiskt används och passar stil och färgmässigt visar Sandra hur jag kan använda tillsammans på nya sätt. Att shoppa nytt i egen garderod var en intressant upplevelse och gav många aha-moments, nu får jag mera användning av de plagg jag redan äger när jag kan kombinera dem på nya vis.

  Kläder som behöver repareras eller sys om för att passa åker såklart iväg till syateljén. Utdaterade men hela plagg kan säljas vidare eller skänkas bort, men kom ihåg att kläder alltid bör vara hela och rena före de förs till klädinsamling. Eller så kan man ju alltid göra en rolig grej och ordna en klädbytardag med några kompisar!

  Shoppa med stylist


  Detta är verkligen vardagslyx på hög nivå! Sandra hade på förhand plockat fram alla kläder, och hade satt god tid på att läsa genom alla materiallappar i plaggen. Jag är nämligen ganska kräsen och trivs bäst i plagg av naturmaterial, konstmaterial andas sämre och kan bli svettigt att bära. Jag får prova många nya outfits, och blir positivt överraskad av det Sandra plockat fram. Slutligen blev det mest basplagg i bra kvalitet som jag vet att verkligen kommer bli flitigt använda.

  Kläder som sitter och känns bra är kläder som används

  Efter shoppingen blev det såklart en tur via syateljén för att låta korta av byxben och jackärmar till passlig längd. En bra regel är att alltid gå via en syateljé efter klädinköp, så att en yrkeskunning sömmerska kan justera passform och längd så att kläderna sitter som de ska från början och faktiskt kommer i användning. Har du också anlitat VOGA Styling erbjuds rabatt på sömnaden hos oss.

  Hur skall man då vårda kläderna så de håller så länge som möjligt?

  Vi tvättar våra kläder alltför ofta i onödan. Mindre fläckar kan med fördel tas bort med fläckborttagare istället för att genast tvätta hela plagget i tvättmaskin. Ylle är lättskött och oftast räcker det med vädring i ett fuktigt utrymme så blir det fräscht igen. Jag tycker om Fiini Naturallys ekologiska tvättpulver och ätikka som är giftfria och parfymfria. En bonus är att ätikkan samtidigt rengör tvättmaskinen samt att de är lokalt tillverkade. Du hittar deras produkter i vår butik och webshop.

  Går kläderna sönder, lönar det sig alltid att låta reparara för att ge plagget en längre livslängd. Ju längre ett plagg används, desto mindre miljöpåverkan!

  Innehåller plaggen syntet såsom tex polyester, fleece eller akryl använder jag en Gyppyfriend tvättpåse som samlar upp mikroplasten som annars skulle åka med tvättvattnet vidare ut till sjöar och vattendrag. Kläderna slits mindre när de tvättas i tvättpåse, och håller därmed längre. Smart grej, eller hur? Läs mer och köp din här.

  Styling och fotografering

  Avslutningsvis fixade Sandra hår och smink, därefter fotografering i syateljén och på Vasas gator. Vilken lyxig söndag!
  Nu har jag snygga och framförallt bekväma arbetskläder, i olika texturer i ylle, viskos och läder med detaljer i guld.

   

  Text: Maria Holm, Syateljé a&m
  Finsk översättning: Tiina Västi, Syateljé a&m

  Foto 1: Marika Öst /Maria Holm
  Foto 2: Sandra Holmäng, VOGA Styling
  Foto 3: FIINI Naturally
  Foto 4,5: Sandra Holmäng, VOGA Styling

  Visa hela blogginlägget

 • 14.08.2017

  Inrednings trender hösten

  Publicerad : 14.08.2017
  Taggar : inredning

  Äntligen höstmys!

  Låt dig inspireras av Svanefors Texils höstkollektion 2017 ''Human Living''!
  Så här beskriver de sin nya kollektion:

  ''Vi vill skapa möjligheten till ett levande hem som andas personlighet. Så de som bor och lever där kan njuta av sin trygga vrå.
  Ett hem där man vågar vara sig själv och som skapats efter egna drömmar, minnen, tycke och smak.
  Det är vad vi kallar Human living och inspirationen är du.'' Svanefors Textil

  Alla stilar med tillhörande produkter hittar ni självklart här på vår nätbutik under kategorin ''Shop by Style'' eller genom att klicka på bilderna.
  Vilka blir dina favoriter till höstmyset?

   

   

  Indian Teal & Mustard Gold

  Kombinera djupa toner av petroleum med gyllene toner i gult för att skapa en kraftfull kombination.
  Kolla in marrakechmönstade serien ''Newcastle'' som finns i tre olika färger i allt från gardiner till bäddset!

   

         

   

   

  Nature & Soot

  Naturligt och harmoniskt i naturens egen färgskala bryts av med sotiga toner i grått och svart.
  Denna stil har en bohemisk känsla och mycket grafiska mönster. Matcha med en grön krukväxt!

   

            

            

   

  Classic Blue

  Blått ger ett rofyllt intryck, denna klassiker kommer vi att se extra mycket av kommande säsong.
  Mixa blåa nyanser och bryt av med detaljer i vitt och svart! Den populära väggbonaden ''Elephant'' finns nu även i blått.

                       

                     

   

  Plum & Burgundy

  För det optimala höstmyset känns plommon helt rätt.
  Kolla framför allt in sammetskollektionen, färdigsydda gardiner och underbart mjuka sängöverkast!
  Fotograf Orlando G Boström bidrar i höstens kollektion med ”Må du ha ett långt liv”,
  en serie väggbonader med fotografier på ansikten från världens alla hörn.

   

         

     

   

   

  Visa hela blogginlägget

 • 01.04.2017

  Syguide: Fodrad gardinlängd

  Publicerad : 01.04.2017

  Har du äntligen hittat det perfekta gardinstyget, men det släpper igenom för mycket solljus?
  Är du rädd att solen skall bleka ditt nya tyg som du investerat mycket pengar i?
  Sy fodrade gardinlängder för att stänga ut oönskat solljus, och förläng livslängden på dina gardiner. Den lyxiga hotellkänslan får du på köpet!


  De flesta gardinstyger passar alldeles utmärkt att fodra. Du kan fodra med allt från vanligt lakanstyg till mörkläggande fodertyg.
  Med det senare får du en 100% garanterad blackout-effekt, perfekt till TV-rummet.

  Vi använder oss av ett färdigklippt tygstycke på 255cm av vårt populära inredningstyg Marbella i färgen lime. Som fodertyg valde vi ett enkelt tyg i bomullskvalitet, tillklippt 245cm.
  Den färdiga gardinen kommer att bli 227cm lång och sys med en smal kant upptill som passar upphängning med knäppare.
  Kom ihåg att kontrollera att fodertyget du valt är minst lika brett som yttertyget.

  Då sätter vi igång!

  1. Klipp bort sidornas stadkanter från både yttertyg och fodertyg. Annars riskerar sidsömmarna
  bli för spända och gardinen kommer inte att hänga slätt. Vi börjar med att stryka upp nedre fållen 20cm
  och sen stryka den på hälften så fållen blir dubbelvikt 10+10cm. Gör samma sak på fodertyget.

  2. Sy nedre fållen på både yttertyg och fodertyg.
  Tips! Symaskinen får gärna vara inställd på långa stygn. Kontrollera att trådspänningen är korrekt,
  sömmen skall inte vara för spänd (rynka) och heller inte för lös (bilda öglor). 
  Spänn ut fållen med händerna medan du syr. Stryk sedan noggrant med strykjärn,
  dra i sömmarna samtidigt som du stryker.

  3. Placera ut yttertyget på ett stort bord med rätsidan neråt, mot bordet.
  Fodertyget placerar vi ovanpå yttertyget med rätsidan uppåt. Fodertygets nedrekant börjar ca 6 cm
  högre upp än yttertygets. Yttertygets långsidor låter vi sticka ut 4cm från fodertyget för att få en smidig
  sidsöm med så få lager tyg som möjligt. Fodertyget bör vara litet lösare än yttertyget så att det inte
  börjar spänna (se sista bilden). Övrekanten justerar du senare.

  4. Vik yttertygssidornas 4cm sömsmån över fodertyget och nåla fast med jämna mellanrum.

  5. Dags att kasta tyget över axeln och sy sidsömmarna!  6. Stick in en fålltyngd i sidsömmen nerifrån, och sy fast öppningen.
  Tyngder i fållen är en billig garanti för att gardinen skall hänga rakt och snyggt!

  7. Stryk sidsömmarna ordentligt.

  8. Placera gardinen på ett stort bord med rätsidan neråt och vik den först på mitten med sidsömmarna
  mot varandra. Vik sedan gardinen en gång till så att sidorna och gardinens mitt ligger mot
  varandra. Spänn fast gardinen i bordet och kontrollera att den ligger slätt. Mät sedan ut gardinens
  färdiga längd (här 227cm) med tre nålar,  en i vardera sidan samt en på mitten. Mäter du på detta sätt
  kan du vara säker på att gardinen blir rak. Glömmer man mittmarkeringen så kan det hända att gardinen
  får ett annat mått där, och i värsta fall hänger i golvet.

  9. Vik upp och stryk vid nålarna. Vi sparar 4cm sömsmån upptill, och klipper bort överflödigt tyg.

  10. Stryk sömsmånen på mitten. Övrekanten är nu 2+2cm.

  11. Fodertyget klipps av och justeras vid behov så att det är 4cm kortare än yttertyget.
  Då blir inte fållen tjock i onödan.

  12. Sy gardinens övre kant.

  13. Färdigt! Du har nu en snygg, rak och proffsig helfodrad gardin klar för upphängning!

  Visa hela blogginlägget

 • 27.01.2017

  Sy falsk hissgardin i 17 enkla steg

  Publicerad : 27.01.2017
  Taggar : sy hissgardin

  Gillar du hissgardiner men vill inte investera så mycket tid och pengar? Sy en falsk hissgardin!  Det är en kappa med fastsydda veck som skall efterlikna en hissgardin.
  Den går inte att hissa upp och ner, men du får en intressant kappa som inte kräver specialtillbehör. Här lär vi dig steg för steg hur det går till:


  Vår kappa skall bli 45cm hög och 110cm bred. Nertill syr vi tre veck och i övrekanten en
  kanal för gardinsstången. Vecken lämnas helt ostrukna för att få känslan av en äkta hissgardin.


  Att sy en falsk hissgardin som hänger rakt och snyggt kräver en del tålamod. Hemligheten att lyckas är att arbeta metodiskt och vara noggrann!
  Ju mer noggrant du nålar, klipper, mäter, och syr desto snyggare gardin. Ha tålamod, det är mödan värt! Då sätter vi igång:

  1. Klipp till tyget. Vi utgår från ett färdigklippt tygstycke på 100x115cm.
  Tygåtgången är den färdiga kappans höjd x 2,2 och bredden är färdiga kappans bredd +5cm sömsmån.
  Se till att sidornas stadkanter är bortklippta. Annars riskerar man att sidsömmarna blir för spända och
  att gardinen inte hänger slätt.

  2. Dags för sidsömmarna. Börja med att overlocka kanterna.

  3. Vik in den overlockade kanten 2,5 cm i varje sida och stryk på vikningen. Sy sen sidsömmarna.
  Tips! Symaskinen får gärna vara inställd på långa stygn. Kontrollera att trådspänningen är korrekt,
  sömmen skall inte vara för spänd (rynka) och heller inte för lös (bilda öglor). 
  Spänn ut fållen med händerna medan du syr. Stryk sedan noggrant med strykjärn,
  dra i sömmarna samtidigt som du stryker.

  4. Stryk upp 1cm i nedre kanten.

  5. Vik sedan upp 9cm och nåla med jämna mellanrum.

  6. Sy i nållinjen det nedersta vecket. Kontrollera att sömmen är exakt 9cm från kanten och stryk sömmen,
  men undvik att lägga strykjärnet på vikningen.

  7. Placera gardinen på strykbordet enligt bilden. Mät från sömmen till vikningen 16cm och nåla vid 7cm.

  8. Sy det mellersta vecket och kontrollera att vecket är rakt, dvs 9cm.

  9. Stryk sömmen och undvik även här att lägga strykgärnet på vecken.

  10. Placera gardinen på strykbordet enligt bilden.
  Mät från sömmen till vikningen 12cm och markera med nålar vid 7cm.
  Det översta vecket är nu nålat 7cm, de två nertill är 9cm men går 2cm omlott för att dölja sömmarna.
  När gardinen är färdig ser det ut som att alla tre veck är 7cm breda.

  11. Sy i det översta vecket och kontrollera att vecket är exakt 7cm. Stryk sömmen.

  12. Placera gardinen på ett bord och mät från gardinens nedre kant upp och markera med nålar
  kappans färdiga höjd, här 45cm. Markera med jämna mellanrum samt i båda sidorna, stryk sedan
  ner den nålade linjen.

  13. Som övrekant vill vi ha en 4cm kanal för gardinsstång. Mät 8cm sömsmån från vikningslinjen
  och klipp bort överflödigt tyg.

  14. Stryk sömsmånen på mitten. Övrekanten är nu 4+4cm.

  15. Sy kanalen.

  16. Pressa hela gardinen och klipp bort trådar.

  17. Klart för upphängning!

  Visa hela blogginlägget

<< 1 2 >>